Nie sebelum dibakar... |
Cara2 Wat doh pizza:
1. Sebungkus yis @ ibu roti direndam dlm besen selama 1 jam sekurang-kurangnya...plg lama 2 jam..
2. Bila yis tue dh kembang...jd buih2 gtu...masukkn tepung dlm 5 seduk @ setengah kilo, tp ikutla nk lembut mana kan korg agak2 je..Jga lembik sgt or terkeras sgt..sdg2 je...atas sukatan air rendam yis td..
3. Letak, garam 1 sudu kecik, majerin 2 sudu,1 biji telur.
4. Gaul sampai sebati sampai jd doh bulat...kalu keras adunan blh tmbh air agak2 biar lembut sikit..jgn smpai lekat kt tangan plak..
5. Biarkan die naik smpai separuh besen dlm 1 jam lebih jgk la....lg naik lg bagus...jgn smpai sehari semalam plak ye..hehhehee..
ok siap doh die...skrg kita buat ramuan die plak..
1. Doh tue bahagi kan sama besar..biasa dpt dlm 4 biji pizza saiz regular tu...canaikan smpai bntuk cam pizza..
2. Ambil tudung periuk or apa2 je dulang leper utk bakar pizza tue...letak doh yg dicanai td..leper2 smpai penuh satu tudung periuk tue...
3. Sapukan tomato puri,sos or barbeque sos..xksh apa2 perisa pon atas suke la nk wat pizza apakan...
4. Taburkan sosej yg dihiris halus,sosej ketam.isi ayam, daging cincang, sotong, udang...ikut suka la...
5. Taburkan lada benggala dipotong dadu,bawang putih yg dicncang, buah tomato potong dadu, keju slice dicincang halus..
6.Bakar je dlm oven or microwave dlm 20-30 minit...
7. Siap dihidang..hehhehehe selamat mencuba....nyummmmm2....
Nie la rupa pizza aku yg siap dibakar....bestkn...hehe |
No comments:
Post a Comment